Zuidplas-Sport: VV Nieuwerkerk verliest in eigen huis van Westlandia

Terwijl een groot deel van het scorend vermogen bij Nieuwerkerk noodgedwongen de wedstrijd langs de zijlijn volgde zaterdag 16 maart na een uur spelen ook sterkhouder Stefan van Diest met een blessure naar de kant moest, was het echte geloof in een resultaat tegen een soepel spelend Westlandia wel zo’n beetje weggeëbd. Uitgerekend invaller Maurice Treffers bracht in de slotfase met een schitterende treffer de spanning nog wel enigszins terug, maar echt in problemen kwamen de Westlanders  niet meer.

Zoals vaak dit seizoen moest trainer Michel van Noort opnieuw zijn ploeg flink aanpassen. Philippe den Hartog en Stefan van der Vlegel waren geblesseerd, terwijl Rowendey Schoop vandaag de eerste van drie duels schorsing uitzat. Jayson Vermeulen was na bijna twee maanden blessureleed wel weer inzetbaar.

Nieuwerkerk begon beslist niet onaardig aan de wedstrijd. Het creërde in het eerste kwartier een paar aardige kansen, maar die bleven onbenut. Westlandia antwoordde hierna met enkele aanvallen en kreeg in de 19e minuut alle ruimte op het middenveld om met een simpele combinatie succes te behalen. Het kreeg bovendien de fase daarop ook wat beter grip op de wedstrijd. De kans op 0-2 was in die fase dan ook groter dan een eventuele gelijkmaker van de thuisploeg. Desondanks liet Marijn Langhorst de 40e minuut na zijn ploeg langszij te brengen. De jongeling kreeg de bal in vrije positie niet langs doelman Tim Janssen van de bezoekers en hield er slechts een hoekschop aan over.

Trainer Michel van Noort was zichtbaar ontevreden over de eerste 45 minuten, want hij paste in de rust een drievoudige wissel toe. Shane van den Engel, Kevin Kamerbeek en Jayson Vermeulen bleven in de kleedkamer achter. Xander Laanen, Vince van Dongen en Tijani Tjin-Asjoe waren de vervangers. Het spelbeeld veranderde daarmee nauwelijks. Westlandia had de controle en Nieuwerkerk kwam aanvallend vuist tekort om het de tegenstander echt moeilijk te maken. Natuurlijk waren er wel speldenprikken, zoals een kopbal van Tijani Tjin- Asjoe en een aardige solo van Tygo Letwory. Het was echter onvoldoende om de Westlandse verdediging daadwerkelijk onder druk te zetten. Intussen was Stefan van Diest met een knieblessure naar de kant. Ayrton Verlaan was zijn vervanger. Enigszins druk van de thuisploeg ontstond wel in de slotfase met het inbrengen van de na lang blessureleed weer fitte Maurice Treffers. Niet op zijn vertrouwde positie als centrale verdediger, maar als centrumspits. En uitgerekend hij schoot in blessuretijd met een prachtige halve omhaal uit een voorzet van Rens Blok de nul van het scorebord. Helaas voor hem en zijn ploeg had Westlandia in de 87e minuut de wedstrijd al eerder op slot gegooid met opnieuw een treffer uit een combinatie dwars door het centrum.

Het is zeker geen schande te verliezen van een tegenstander als Westlandia. Een van de weinige ploegen die vanuit de eigen kracht voetbalt en een paar prima spelers in de as herbergt. Nieuwerkerk leverde vandaag te veel duelkracht en aanvallend vermogen in om tot echt succes te kunnen komen.

Opstelling: Kevin de Geus – Kevin Kamerbeek (46. Vince van Dongen) – Kas Hoenderop – Menno Homan – Rens Blok – Shane van den Engel (46. Xander Laanen) – Stefan van Diest (63. Ayrton Verlaan) – Bart Meeske – Marijn Langhorst (83. Maurice Treffers) – Jayson Vermeulen (46. Tijani Tjin-Asjoe) – Tygo Letwory

Verslag: Paul van Leeuwen